Endometriose

Wat je moet weten over deze aandoening?

Heb je ooit gehoord van endometriose? Als je last hebt van hevige menstruatiepijn of problemen met zwanger worden, kan dit de oorzaak zijn.

Endometriose is een veelvoorkomende (1 op de 10 vrouwen) aandoening. Het is vaak nog niet gediagnosticeerd, een diagnose laat vaak 7-10 jaar op zich wachten. Het is een onbegrepen aandoening, waarbij weefsel dat lijkt op het baarmoederslijmvlies (het endometrium) buiten de baarmoeder groeit. Dit wordt ook wel endometrioseweefsel genoemd.

Bezoekadres van Diagnose Endometriose & Advies
Symptomen en behandeling van endometriose - informatie voor vrouwen met menstruatiepijn en vruchtbaarheidsproblemen

Wat is endometriose?

Endometriose is een chronische aandoening waarbij endometrioseweefsel buiten de baarmoeder groeit, zoals op de eierstokken, eileiders, blaas of darmen.

Dit weefsel gedraagt zich voor aanvang, rondom en tijdens de menstruatiecyclus hetzelfde als het weefsel (het endometrium) binnen de baarmoeder: Endometrioseweefsel reageert cyclisch, op hormoonschommelingen en veroorzaakt (plaatselijke) bloedingen, aan het omliggende weefsel. Het bloed dat vrijkomt tijdens de bloedingen kan niet via de normale weg het lichaam verlaten, wat leidt tot ontstekingen, zwelling, littekenweefsel en (vaak) pijn, op de plek en regio waar het endometrioseweefsel zich bevindt.

De verschillende vormen van endometriose

Endometriose kan verschillende vormen aannemen. Hieronder de belangrijkste vormen op een rijtje:

  • Oppervlakkige/peritoneale endometriose: dit is de meest voorkomende vorm, waarbij kleine laesies (schade) op het buikvlies (peritoneum) voorkomen. Dit is de laag die de organen in je buik bedekt.
  • Diepe infiltrerende endometriose (DIE): bij deze vorm groeit het weefsel dieper in organen zoals de blaas, darmen of baarmoederbanden. Dit kan ernstige pijn en complicaties veroorzaken.
  • Endometriosecyste, endometrioom of chocoladecyste: dit zijn cysten die zich in of op de eierstokken vormen. Ze zijn gevuld met oud menstruatiebloed en kunnen behoorlijk groot worden.
  • Adenomyose: bij adenomyose bevindt het endometrioseweefsel zich binnen in de spierwand van de baarmoeder zelf (myometrium).

Wat veroorzaakt endometriose?

De exacte oorzaak van endometriose is nog niet helemaal bekend. Wel weten we dat genetische factoren, hormonen en het immuunsysteem (mogelijk) een rol hebben in het ontstaan van endometriose. Vrouwen en meisjes die een moeder, zus, tante of oma hebben met endometriose, hebben een hogere kans op endometriose, het is namelijk een oestrogeenafhankelijke aandoening.

Doe de zelftest

Heb je onverklaarbare klachten? Twijfel je of je Endometriose hebt? Of wil je het graag uitsluiten? Doe dan de zelftest, in een paar vragen weet je wat je moet doen.

Heb jij last van deze symptomen?

Herken je cyclisch de volgende symptomen zoals hevige menstruatiepijn, pijn tijdens geslachtsgemeenschap, pijn aan de schouder, nek- en hoofdpijn, vermoeidheidsklachten, kortademigheid, pijn bij het plassen of ontlasten of problemen met de darmen?

Laat deze klachten niet onbehandeld. Onze gespecialiseerde verpleegkundigen en gynaecologen staan klaar om je te helpen. Neem vandaag nog contact op met DEA voor een consult en ontdek hoe wij jou kunnen ondersteunen in je behandeling van endometriose.